tomodachi to, watashi no story~ kami suka, kami bahagia, kami gembira..

14 May 2011

IT SO COOL..lalalal~

heyya babe!! what so cool? ahaks! it just nothing. but something. hahahhaaa.. apela yang wa mengarut nih! 
eheem2!! actually it just nothing. tapi tibe2 wa rase macam nak cakap about this "KENAPA SAYA MALAS MANDI??"


uwaaaaa.. adakah wa dah terlepas cakap! hehhee..exactly not! it come from my heart ukiee!! actually, wa bukan malas mandi, but wa ni liat sikit nak mandi(sikit ke??).eh! tak la.. sangat liat nak pergi mandi. tapi kan.. tapi kan!! woi!!! ape tapi2?? cakap jela! morron!! ouch!! ukie2.. actually wa bukan malas mandi, tapi wa malas na mandi! eh! ape yang wa cakap nih?? haaa.. cmni2. wa bukan malas mandi, tapi susah nak gi mandi. tapi kalau mandi, wa suke mandi lame2. nak merasai nikmat mandi la(maklumla jrg mndi). eh! but don't get me wrong ok! wa tak mandi kalau stay kat umah je. if nak keluar, wa ta penah tak mandi! fuhhh!! 


ouh yea.. actually wa nak bitaw kebaikan mandi ni. lepas wa bace satu article ni, baru wa rase insaf dan tak akan mengulangi perangai malas mandi(agaknyela). ukie2!! lets check it out!!!!


KEBAIKAN MANDI
usually, people always say that mandi untuk membersihkan diri. Actually it not only for that purpose. Mandi boleh menghilangkan stress. Menurut kajian(bace article), berendam dalam air panas boleh menurunkan paras gula. Not only that, it also can repair lung health especially for men. Fuhh!! rupenye. Wa plak sangat tak suka mandi dalam air panas. Don't know why. 


other than that, kita juga boleh mengeluarkan toksin dalam badan sekiranya kita mandi didalam air panas(janganlah panas sampai melecur.hadui!!). by doing that, ia akan membuka liang2 untuk mengeluarkan toksin tersebut. selain itu, ia juga boleh melegakan sakit otot dan menjaga usus besar supaya boleh berfungsi dengan baik. 


anda pernah terkena sakit kepala or selesema(wa selalu kene). Terapi terbaik adalah dengan mandi. Haaa.. Care2 mandi?? Jiruskan kaki dengan air panas. Ia akan dapat merehatkan kaki yang telah letih pergi shopping and jalan2 tak tentu hala. If malas nak mandi, rendam jela. Kan senang!! hadui ko ni wawa! complicated betul!! Haaa.. yelaaa.. u all rendam jelah kaki tu. Aish!! sume salah!! Erm. selepas rendam kaki didalam air panas dalam masa lebih kirang 10-20 minit, jiruskan kaki dengan air sejuk. InsyaAllah, pening kepala and selesema u all akan berkurang.


satu lagi!! YO!!! satu lagi, satu lagi, satu lagi!!(iklan ape ntah tu)..uhuhuu.. Penah mandi ais tak?? hiks!! wa penah! fuhhh!! Sangat sejuk! (oi!!mandi ais memang la sejuk,takkan panas pulak! haiyaaa..). Ngeeeee~ Dulu time wa study kat UiTM JB, wa ade kawan ni. Name??? Firdaus and Fitri (double 'F'.hiks! mcm Double 'L' plak! sape yg fhm,fhm la.kalau tak fhm,ape bole buat). Haaa.. For your information, both of them 'BLOOD' wa tym wa study kat UiTM JB dulu(takdela dulu sgt). Ha.. adelah 1 night nie, ktowag lepak kat SIGNBOARD(rndu la), both of them ni story pasal mandi ais. So, wa ngan Meyraa(1 of BLOOD juga) pown mempraktikkan ape yang dyowang ckp. Ihihi.. AMAZING!!!! Sangat release!! Actually mandi ais ni tak digalakkan la. Hiks! Sepatutnya mandi air sejuk je (12-18 degree celcius). Ia dapat meredakan ketegangan otot.


Uhuhuu.. tu je kowt wa nak tulis. FUIYOO WAWA!!! FIRST TIME KO TULIS BLOG PANJANG2 CAMNI. ADE KE ORG NAK BACE?? Hehehee.. papepown, “JAGALAH KESIHATAN DIRI, ANAK2 DAN KELUARGA ANDA”


P/S: Ntah la kenapa tetibe nak tulis pasal mandi ni. Maybe sbb wa br pas mnd kowt tym wa tlis nie(6.30p.m).. Uhuuuu.. sejuk2!!!!!!


xxchocxx

5 comments:

  1. Salam. moshi2..jalan2 singgah sini kejap..nice blog :)
    Sudi2 la baca my new entri @ frommetoyou ni ye..arigatou..(^____^)

    ReplyDelete
  2. salam..
    moshi2..
    ohisashiburidesune..
    ogenkidesuka?
    haiyak!!
    ukie.. nanti wa bace ukie..

    ReplyDelete
  3. xyah nak berdalih lg. . . kamoo mmg takut air . . .;D
    papepown i like ~~~~~~~~~~~~~ weeeeeeeeeeeee

    P/S : mandi paling tidak pon 2x sehari . . . :p

    ReplyDelete
  4. hahaha!! rindunye nak amndi aisss!! da l bsing nak mati satu flat dgorr!! wuaaaaaa...ngehngehngeh!

    ReplyDelete
  5. UDEEN: nape??? ta puas aty plak dy.. sepak kang!!

    MEERA: nnti kite mndi ais lg yea.. weee!!!!!!!!

    ReplyDelete